Kalmarsundsveckan 10 September 2020

Årets stora MindShift-event gick av stapeln under Kalmarsundsveckan den 10 sept i år.
Under temat psykiskt välbefinnande med rubriken ” Det är inte en vårdfråga – det är VÅR fråga” presenterade MindShift Kalmar i samverkan med Länsförsäkringar Kalmar, Linnéuniversitetet, Kalmar Vatten, Skanska och Region Kalmar ett fullmatat program med flera namnkunniga föreläsare/forskare, ett kreativt panelsamtal och ett avslutande Digifysiskt Hackaton/DesignThinking där deltagare från hela länet samverkade i en digital workshop, experimenterade, och skapade konceptidéer för främjandet av psykiskt välbefinnande. Du hittar bilder och konceptidéer på sidan Projekt.

Här kan du se hela eventet.

 

Program Kalmarsundsveckan;

14.00 – 16.40 Det är inte en vårdfråga – det är VÅR fråga !

Allt fler människor mår dåligt, inte minst unga, men många lider i det tysta. Vi vill bryta stigman och diskutera utanförskapets pris. Hur kan vi organisatoriskt och socialt tillsammans vända den negativa utvecklingen och skifta från psykisk ohälsa till att istället investera i psykisk hälsa? Vi bjuder på en omskakade eftermiddag. Det blir en ögonöppnare där vi blandar föreläsning och vetenskap med goda lokala exempel och panelsamtal där vi utmanar beslutsfattare att våga tänka nytt.

Öppning

Marcus Oscarsson Moderator

Lena Hallengren Socialminister

Föreläsningar
Fredrik Lindencrona – Region Sthlm/SKR – Perspektiv på arbetet, regionalt/nationellt/internationellt, gällande psykisk hälsa och välbefinnande.

Glenn Westerlund – grundare MindShift Kalmar –  lokal/regional samverkan för psykisk hälsa och välbefinnande.

Mia Lidman – lärare Södra skolan – Att arbeta med EQ i skolan

14.50 – 15.00 Paus

15.00 Panelsamtal

Ett reflekterande samtal om hur vi kan ändra strukturer och hitta nya innovativa lösningar genom samverkan.

Medverkande
Linn Sjögren – HR/stabschef Kalmar Vatten. Hur agerar en arbetsgivare i framkant inom förebyggande arbete fysisk/psykisk hälsa?
Thomas Leijon – Distriktschef Skanska – Hur bygger vi ett hållbart samhälle?
Chris Landegren – Folkhälsochef Region Kalmar – Hur kan vi frigöra resurser för främjande insatser istället för att bota och vårda människor som redan är sjuka?
Niklas Huss Grundare och framtidspanare MindShift Sverige – Hur kan vi tänka nytt och proaktivt förändra våra insatser för främjandet av psykisk hälsa?
Karolina Ryde – Författare/Gymnasieelev – Hur påverkas vi av den nya digitala världen ?

16.00 – 16.45 Niklas Huss, Fredrik Lindencrona och Glenn Westerlund
Sammanfattning av eftermiddagen, reflektioner och tankar om hur vi kan ta med oss dagens insikter i vårt arbete framåt.

17.00 – 19.00 Hackaton – DesignThinking

Välkommen till ett Digitalt Hackaton-DesignThinking™ för att främja psykisk hälsa och välbefinnande utifrån de utmaningar vi möter i samhället i spåren av covid-19 och den fysiska distanseringen.

Vi bjuder in dig till en workshop, där du fysiskt medverkar på plats, och tillsammans med andra personer lokalt på din ort, i samverkan med hela Kalmar Län, experimenterar fram konceptuella lösningar för att främja vår psykiska hälsa och välbefinnande.
Vi bjuder in en mix av deltagare utifrån våra fokusområden ARBETSPLATS-SKOLA-VÅRD-STADSPLANERING.

Utmaningar som vi ska samverka kring är;
1. Hur kan vi främja psykisk hälsa och välbefinnande relaterat till Hemarbete/Arbetsplatsen.
2. Hur kan vi främja psykisk hälsa och välbefinnande relaterat till Hemarbete/Skolan.
3. Hur kan vi främja psykisk hälsa och välbefinnande relaterat till gruppen Äldre?

1. Inspirationsföreläsning av Niklas Huss och samtal kring ämnet psykisk hälsa och de utmaningar vi ser i samhället.
2. Deltagarna delas upp i mindre grupper för att tillsammans identifiera utmaningar och idéer. – Det designas sedan fram konceptförslag utifrån temat – Grupperna guidas/supportas genom hela processen
3. Konceptförslagen presenteras därefter och blir input till nya piloter som efter eventet kan utvecklas i projekt tillsammans med MindShift Kalmar och spridas vidare i hela regionen.

Eventet är en del av Kalmarsundsveckan och coachas från studio i Kalmar av MindShift/Niklas Huss och regionens alla orter/hubbar är interaktiva via videolänk och i varje hub/studion finns också fysiska deltagare på plats. Niklas Huss är Innovations/Transformations-coach och har en lång erfarenhet av omställningsarbete från bl.a; Skatteverket och Länsförsäkringar.

Du kan vara med på plats i någon av följande orter;
Kalmar – Borgholm – Mörbylånga – Nybro – Torsås – Emmaboda – Mönsterås – Högsby – Oskarshamn -Hultsfred – Västervik- Vimmerby. Information om lokal/adress på varje ort får ni i den bekräftelse, efter anmälan, som skickas till er i god tid före eventet.

MindShift Kalmar är en ideell förening vars vision är att öka medvetenheten och skapa förutsättningar för ett välbefinnande för individen, organisationen och tillsammans, för hela regionen och samhället. Vi vill bidra till att lyfta fram och driva på proaktiva arbete för psykisk hälsa och att på samhällsnivå lokalisera möjligheter till nya typer av tvärfunktionell samverkan.